miercuri, 25 mai 2011

Flori de salcâm în aluat

Este o aromă îmbietoare de flori de salcâm în zona unde merg des la plimbare, iar reţeta pe care v-o propun astăzi păstrează cu sfinţenie această aromă.
Flori de salcâm în aluat
Vă propun o reţetă din memoria copilăriei mele pe care astăzi o prepar cu drag familiei mele. Tradiţional, reţeta se mai numeşte şi ŞORICEI, datorită formei pe care o capătă floarea de salcâm trecută prin aluat.

Avem nevoie de:
20 flori de salcam proaspete cu floarea cat mai bogata,
2 ouă, 3 linguri de faină, făină pentru tapetat florile, 3 linguri zahăr, 1 pahar lapte, 1 lingură ulei, ulei pentru prăjit, 1 zahăr vanilat, sare, 1 linguriţă praf de copt (opţional)
Mod de preparare:
Se bat ouăle cu sarea şi zahărul într-un bol, se adaugă treptat uleiul, şi apoi făina, amestecând continuu. Se subţiază compoziţia turnând, puţin câte puţin, laptele, până capătă consistenţa smântânii lichide. Dacă vă plac clătitele pufoase atunci adăugaţi şi o linguriţă de praf de copt stins în lapte, şi veţi avea floricele pufoase de salcâm.
Florile de salcâm se spală şi se scurg bine de apă (eventual le uscaţi într-un prosop). Se ia câte o floare de salcâm, se trece pe ambele părţi prin făină, apoi prin aluatul preparat şi se pune la prăjit în uleiul încins. Se prăjesc pe ambele părţi şi se scotă pe o farfurie tapetată cu un şervetel pentru a se scurge bine de ulei.
După ce s-au scurs de ulei se presară cu zahăr vanilat. 
 Vă doresc poftă bună!


Un comentariu:

  1. Am incercat si noi reteta aceasta. De mici copii bunica ne facea poftele si cu "gogosele de salcam" cum le spuneam

    RăspundețiȘtergere